Inbrekers willen niet gezien worden, maar willen vooral ‘de klus’ snel geklaard hebben. In 90% van de gevallen houden ze het na 3 minuten reeds voor bekeken. Daarom dat je het werk om binnen te geraken zo veel mogelijk moet vertragen. Aan jou dus om het moeilijker te maken om binnen te geraken. Maar hoe moet u dit dan aanpakken? Hier staan enkele technische maatregelen & goede gewoonten opgelijst om uw woning te beveiligen.
De tuin: berg uw gereedschap op
Indien er een omheining rond uw tuin staat, en er zitten poortjes in, zorg er dan voor dat je die kunt afsluiten met een sleutel. Als je tuin onzichtbaar is vanop straat of door de buren, dan kun je infraroodsensoren plaatsen die bij de minste beweging schaduwzones kunnen doen oplichtend. Dit werkt zeer remmend voor inbrekers!
Laat je tuin- & knuselgereedschap niet buiten liggen (houweel, schroevendraaien, schop, spade, ladder!!!,…), want van deze tuigen maken inbrekers dankbaar gebruik om binnen te dringen in je woning.
Sleutels: een beetje verbeelding graag!
Je moet je sleutels buiten laten liggen? De eerste vraag die je je dan moet stellen is : “Waarom?”. Eigenlijk zou het niet mogen dat je sleutel ergens moet verstopt worden, maar mocht het toch nodig zijn, verstop ze dan op een iets moeilijkere plaats dan onder of in de bloempot of onder de deurmat. Geef ze bijvoorbeeld aan de buurman, of verstop ze ver genoeg van de deur, zodat het niet logisch is dat de sleutel daar zou liggen.
Laat je sleutels ook niet in de wagen liggen, en laat ze zeker niet in het contact zitten. De inbreker moet maar een raam inslagen en hij is weg met de auto, of hij is in het bezit van al jouw sleutels! Hang ook geen naam- of adreskaartje aan je sleutels. Indien je ze ergens verliest, en een persoon met slechte bedoelingen vind je sleutels, dan ben je er aan voor de moeite!
Bent u lange tijd weg, wees dan discreet?
Vertrekt u op vakantie, zet dan geen boodschap op uw antwoordapparaat waarin u zegt hoelang u afwezig bent! Vraag een buur om de post uit de bus te halen of aan de Post om ze bij te houden tot u terug bent. U kunt uw afwezigheid ook melden aan de Politie . Die zal dan af en toe een oogje in het zeil houden.
Waardevolle voorwerpen: bereid uw dossier voor
Indien er wordt ingebroken, wil je zoveel mogelijk recupereren van de waarde van de gestolen goederen. Neem daarom digitale foto’s van uw waardevolle voorwerpen, vanuit verschillende hoeken, en zet ze op een cd-rom of dvd die u opbergt op een veilige plaats. Zorg ook dat je alle aankoopbewijzen & facturen bijhoudt want verzekeraars hebben die nodig in geval van inbraak.
Specialisten kunnen ook een onzichtbare markering aanbrengen op uw waardevolle goederen, via een elektronische chip of een specifiek merkteken. Dat is ook mogelijk op hifi-, foto-, computer- en bureautica-apparatuur. Sommige goederen (computers bijvoorbeeld) kunt u zichtbaar laten markeren. Dat werkt op zich ontradend, want ze kunnen dan onmogelijk doorverkocht worden aan eerlijke kopers.
Al die voorzorgen vergemakkelijken de eventuele stappen die u moet nemen bij verzekeraars.
Voor een optimale beveiliging stopt u uiteraard uw kostbaarste juwelen en kunstvoorwerpen het best in een safe.
Deuren en vensters: de ‘populairste’ toegang!
Inbrekers komen in 65% van de gevallen binnen via de deur. Daarom is het slot van uw voordeur een essentieel beveiligingselement. Kies daarom een slot met meerdere verankeringspunten omdat dit steviger is, en het vertraagt het werk van de inbreker. Doe de voordeur systematisch op slot met de sleutel, en sluit alle ramen.
Ben je in het bezit van een garage met kantel- of sectionale paart, beveilig ze dan door een gaatje te boren in de rails achter te wieltjes waarin u een hangslot kunt plaatsen. De poort zal hierdoor niet geopend kunnen worden.
Alarmsystemen: liefst geen amateurisme
Alarmsystemen moeten professioneel geïnstalleerd worden, en het materiaal dat nodig is voor hun installatie, moet erkend zijn. De ?adviseur in technopreventie? van uw gemeente (die opgeleid is door het ministerie van Binnenlandse Zaken) geeft u gratis de informatie en het advies die u nodig hebt.
Zet uw alarm aan als u weggaat, maar ook als u gaat slapen. Het is dan ook interessant om het in te delen in verschillende zones. Op die manier kunt u ?s avonds het systeem inschakelen in bepaalde zones (de woonkamer bijvoorbeeld) en in andere niet (de gang naar de badkamer bijvoorbeeld, zodat uw alarm niet afgaat als u ?s nachts naar de badkamer gaat). Zo?n systeem heeft echter alleen maar zin als de toegankelijke vertrekken van buitenaf beveiligd zijn (benedenramen zonder luik zijn dus te vermijden).
Camerabewaking beschermt jouw woning of handelspand tegen inbraak en diefstal. Installeer een bewakingscamera op strategische plaatsen. Een derde oog, preventief en regressief. Wij installeren verschillende merken beveiligingscamera’s. Ze zijn allemaal getest op duurzaamheid en beeldkwaliteit, jouw garantie op meer gemoedsrust.